З 2 по 8 вересня 2024 року в Україні триває Національний тиждень читання документальної літератури (нонфік), який оголошено Українським інститутом книги. 

Цей захід покликаний підкреслити важливість збереження історичної пам’яті та дослідження подій, що формують наше сьогодення. Нонфікшн стає ключовим інструментом у цьому процесі, відкриваючи двері до світу знань, фактів і аналітики.
Він співпадає з першим тижнем навчання. Знати більше, дізнаватися нове, ділитися новими знаннями з іншими, перевідкривати своє, занурюватися у світ науки, історії, літератури чи мистецтва можна завдяки нонфікш-літературі. Нонфікшн (англ. non-fiction) – це документальна література, особливий жанр, де сюжет побудований виключно на реальних подіях, на відміну від художньої літератури.

Гасло тижня читання нонфікшн-літератури – «З історії незакінченої війни». Це назва книги есеїв Юрія Шевельова, мовознавця, літературного критика, автора мемуарів про українське ХХ століття. У візуальному оформленні тижня використали орнаменти ще одного видатного українця, який зробив свій внесок і в науку, і в мистецтво – Василя Кричевського.

                                                                 6 вересня традиційно відзначають День читання книг.
Мета цього дня - спонукати людей більше читати та сприяти формуванню культури читання. Кожна книга має значення.
Книги - це чудовий спосіб збагатити свої знання у різноманітних галузях. І не потрібно зациклюватися лише на конкретних жанрах чи темах. Змусьте себе вийти із зони комфорту та взяти до рук книги, які раніше ніколи б не наважились читати.
Читання знижує стрес на 68 відсотків. Читаючи всього 20 хв. на день, ви зможете прочитати 1,8 млн. слів за рік або 3 600 сторінок . Це 12 книг по 300 сторінок кожна.

Читання - це найшвидший спосіб поповнення словникового запасу.
Чого ми очікуємо від книг? Створення атмосфери і певного настрою. Знайти цікаві книги не так вже й легко, але можливо. Пропонуємо вам невеличку добірку саме таких!

Наукова бібліотека Державного податкового університету пропонує до вашої уваги деякі видання нонфік, які є  у фондах нашої книгозбірні (кім.370 корпус С).