27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Саме цього дня у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма. Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

Україна приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році, хоч і була однією з шести країн-ініціаторів прийняття оонівського документа.

Голокост, Шоа – з давньогрецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і масове знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933–1945 років лише за етнічну приналежність.

Із розгортанням повномасштабної агресії Росії проти України ми всі відчули, що пам’ять про злочини та досвід Другої світової війни промовляє до нас через сучасні події. Ці зміни почалися у 2014 році, з початком воєнних дій на теренах півдня та сходу нашої країни та продовжуються з 24 лютого 2022 року.

У відділі обслуговування навчальною літературою Наукової бібліотеки Державного податкового університету (кім. 369, корпус С) розгорнуто книжково-ілюстративну виставку з метою вшанування пам’яті жертв Голокосту. На ній представлені науково-історичні, документальні, навчальні видання з фонду книгозбірні, які висвітлюють тему Голокосту.