Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів (World Day of the writer). Повна назва цього свята: Всесвітній день миру для письменника. Назва організації – абревіатура, утворена першими буквами англійських слів Poets – поети, Essayists – есеїсти, Novelists – романісти (далі ПЕН-клуб). Цікаво, що абревіатура в даному випадку співпадає зі словом pen – в перекладі з англійської – ручка. Рішення про святкування цього дня було прийнято на 48 Конгресі Міжнародного ПЕН-клубу, який відбувся в 1986 році.

ПЕН-клуб – це організація поетів-романістів, яка була заснована у Лондоні ще у 1921 році. Ініціатором створення даної структури була англійська письменниця Кетрін Емі Доусон-Скотт. Найперший склад ПЕН-клубу очолив Джон Ґолсуорсі. Після першого конгресу ПЕН-клубу Лондона регіональні центри цієї організації з'явилися в 11-ти країнах світу. На сьогодні у світі існує 146 національних центрів ПЕН. Головний офіс Міжнародного ПЕН, який координує і консультує інші центри, розташований у Лондоні.

Український центр Міжнародного ПЕН був заснований восени 1989 року у стінах Спілки письменників України. Першим президентом організації був обраний український поет Микола Вінграновський. Зараз Український ПЕН-центр очолює Володимир Єрмоленко – обраний 10 листопада 2022 року.

Це свято відзначається не лише письменниками, а вважається професійним святом усіх представників «четвертої влади». Його можуть вважати своїм професійним днем також редактори, журналісти, історики та інші майстри слова.

Колектив Наукової бібліотеки Державного податкового університету сердечно вітає наших знаних письменників, молодих авторів, а також усіх, хто мріє стати письменником і вже зараз робить свої перші кроки, з професійним святом! Бажаємо вам міцного здоров’я, творчої наснаги, щедрих меценатів і вдячних читачів!

Пропонуємо до перегляду відео-презентацію книжок сучасних українських письменників з фонду нашої бібліотеки.

Також запрошуємо усіх, хто цікавиться літературною працею та шанує красне письменство, завітати на перегляд цікавої тематичної виставки «Сучасна українська література», яка експонується у відділі обслуговування навчальною літературою (кім. 372, корп. С).