Щорічно у третій четвер останнього місяця весни відзначається Всесвітній день вишиванки. У 2024 році це – 16 травня.

Цьогоріч цьому прекрасному святу – вже 18 років і воно набуло міжнародних масштабів, а український традиційний одяг одягають усе більше людей не лише в нашій країні, а й далеко за її межами!

Метою Дня вишиванки є популяризація вишитого етнічного одягу та збереження українських цінностей. Для українців вишиванка – це не просто одяг, а символ багатовікової історії, культурної ідентичності, духовності та національної гордості.

Крізь віки український народ проніс любов до вишиванки та зберіг особливості її створення. Кожен регіон України має свої унікальні та оригінальні мотиви та орнаменти на одязі.

Зараз День вишиванки має особливий сенс – українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя на страшній війні.

Вишиванка – генетичний код українців. Символ віри, надії, любові. Символ сміливості, боротьби та перемог. Вишиванка єднає українців та друзів України по всьому світу. «Вишиваємо Перемогу!» – саме такими є офіційне гасло свята цього року.

Шановні користувачі!

З нагоди святкування Всесвітнього дня вишиванки у Науковій бібліотеці Державного податкового університету (корпус С, кім. 372, абонемент навчальної літератури) експонується тематична книжкова виставка «Вишиванка – генетичний код українців».

Також запрошуємо переглянути відеопрезентацію видань даної тематики із фонду нашої бібліотеки.