7 березня 2024 р. відбувся вебінар № 3 «Переваги відкритих освітніх ресурсів: зарубіжний досвід та формування українських стратегій», організований і проведений

- Українським державним університетом науки і технологій,

- Секцією університетських бібліотек Української бібліотечної асоціації.

Цей захід є складовою циклу вебінарів для спільнот ЗВО на тему: «Відкриті знання в університетах України: відкриті освітні ресурси».

Мета даного циклу вебінарів:

Відповідно до рішень/рекомендацій ЮНЕСКО та Євросоюзу довести можливість і необхідність долучення ЗВО України до формування екосистеми відкритих освітніх ресурсів (OER) в державі, зокрема для подолання кризи нестачі сучасного доступного освітнього контенту.

Спікерками заходу стали:

Ірина Голуб, к.т.н., доцент, директорка Регіонального центру вищої освіти осіб з інвалідністю УДУНТ, володарка унікального досвіду організації роботи з навчання студентів із сенсорними вадами за напрямами “Комп'ютерні науки”, “Економічна кібернетика”, “Інженерна механіка”, “Міжнародна економіка”, “Менеджмент”, “Філологія”.

Nikki Andersen, Університет Південного Квінсленду (University of Southern Queensland, Australia), авторка відкритих підручників, у тому числі навчального посібника «Enhancing Inclusion, Diversity, Equity and Accessibility (IDEA) in Open Educational Resources (OER)» = «Посилення інклюзії, різноманітності, рівності та доступності (IDEA) у відкритих освітніх ресурсах (OER)», Бібліотекарка сервісної служби відкритого освітнього контенту, володарка національних та міжнародних нагород за свою роботу у сфері відкритої освіти, особа з інвалідністю.

Дуже важливо зрозуміти, що «Люди з обмеженими можливостями є найбільшою групою меншин у світі» (Організація Об’єднаних Націй) і «вони – єдина група на планеті, частиною якої будь-хто може стати в будь-який час» (Bell, K.)

Говорячи про завдання Регіонального центру вищої освіти осіб з інвалідністю, спікерка Ірина Голуб зосередилась на двох основних:

- психологічна підтримка студентів з інвалідністю;

- підготовка викладачів університету до роботи зі студентами з особливими освітніми потребами.

Щодо другого завдання спікер відзначила важливість надання консультацій викладачам з питань специфіки навчання студентів з вадами.

Було відзначено, що на сьогодні недостатньо відкритих освітніх ресурсів (ВОР) технічного спрямування українською мовою. І для покращення даної ситуації необхідні сумісні зусилля викладачів, бібліотекарів, технічних працівників.

Спікерка Nikki Andersen пояснила різницю між відкритістю і доступністю ресурсів та дала конкретні поради, як цього досягти.

Одна з порад – адаптувати вже наявні відкриті ресурси під власні потреби і навела конкретні приклади з досвіду її ЗВО.

Також Ніккі поділилась досвідом, як за короткий час розповсюдилась практика створення ВОР з одного університету спочатку на групу університетів, а згодом і на всю країну.

Впродовж двох років був запущений масштабний проект, який включав 42 університети Австралії і Нової Зеландії для поширення Програми створення відкритих ресурсів на загальнонаціональний рівень. Мета проекту: розробка інфраструктури для його просування, а також залучення ширшого кола спільнот для включення в цей процес.

Впродовж двох років спільними зусиллями було опубліковано 29 відкритих підручників і в стадії опублікування – 60. Це значний результат, зважаючи, що кілька років тому в Австралії не було жодного відкритого підручника.

Також представлена схема, на якій відображені 7 кроків для створення відкритого підручника.

Ініціатива

Планування

Проект

Дизайн

Огляд, аналіз

Публікація

Аналіз готового інформаційного продукту

Спікерка детально розповіла, що відбувається на кожній стадії.

В 2022 році Ніккі розробила авторську схему рівності і доступності, яка допомагає розробляти відкриті підручники.

Також у доповіді відзначено важливість доступності і забезпечення інклюзивності ВОР у тому числі і для користувачів з різними вадами.

Обидві спікерки наголошували на тісній співпраці викладачів, бібліотекарів, студентів при створенні відкритих освітніх ресурсів.

Підводячи підсумок, модератор відмітила значне досягнення – за кілька років вивести роботу зі створення ВОР з нуля на рівень університету, потім державний, потім глобальний.

Використовуючи даний досвід є надія, що і Україна зможе подолати бар’єр у відкритій освіті і доєднатись до світових практик створення або прийняття відкритих освітніх ресурсів і долучитись.

Шановні користувачі!

Пропонуємо вам долучитись до унікальної можливості ознайомлення з новим аспектом відкритості знань, переглянувши вебінар № 3 «Переваги відкритих освітніх ресурсів: зарубіжний досвід та формування українських стратегій»

З презентаціями спікерів вебінарів можна ознайомитися за наступним посиланням:

Регіональний центр вищої освіти осіб з інвалідністю

Open experiences and strategies from Australia