14 березня 2024 р. відбулася практична консультація для бібліотекарів та відділів аспірантури «Як подати дисертації в базу PQDT Global».

Спікерами заходу стали:

Представники компанії Clarivate

Ірина Тихонкова – Customes Success Consultant

Майнхард Кеттлер – Partnerships Manager

та

Ірина Хорошок – бібліотекарка Наукової бібліотеки НаУКМА / Kyiv-Mohyla Academy Library, відповідальна за інформаційну підтримку науковців університету

Спікерка Ірина Тихонкова відмітила, що база даних ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT) ™ – це найповніша у світі мультидисциплінарна колекція дисертацій з 65 країн, що налічує понад 5 млн рефератів і 3 млн повних текстів робіт з тисяч університетів. У минулому році вона була додана до ресурсів платформи Web of science і, відповідно, у всіх користувачів цієї платформи зараз є доступ до цієї бази.

Також пані Ірина звернула увагу на причини та переваги розміщення дисертацій у базі даних PQDT Global.

Спікер Майнхард Кеттлер навів основні дати та події у більш ніж 80-річному досвіді компанії ProQuest у підготовці та поширенні дипломних досліджень.

Також пан Кетлер навів статистику дисертаційних досліджень, розміщених у базі, і, які зусилля докладає експертна редакційна команда Clarivate, щоб кожен повний текстовий запис мав вичерпні якісні метадані.

Включення дисертацій і тез у базу даних PQDT Global забезпечує видимість у наступних ресурсах:

Також у доповіді було пояснено, яким чином зберігається та захищається авторська інтелектуальна власність і наведені причини та переваги розміщення повного тексту дисертаційних досліджень.

Спікер докладно пояснив два шляхи, якими дисертаційне дослідження може бути включене у базу даних PQDT Global:

Автоматично – через процес подання цифрового збору з інституційного репозиторію

Вручну – використовуючи онлайн-систему цифрового подання бази даних ProQuest

У 2023 році в базі даних ProQuest з’явилась колекція дисертацій Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Спікерка Ірина Хорошок поділилася практичним досвідом розміщення дисертацій свого навчального закладу в базу PQDT Global і надала покрокову інструкцію, як додати дисертації у різних режимах користувача.

Шановні науковці!

Пропонуємо вам ознайомитись з можливістю отримати всі переваги розміщення ваших дисертаційних досліджень у базі даних ProQuest, переглянувши вебінар «Як подати дисертації в базу PQDT Global» від 14.03.2024.

З презентаціями спікерів вебінару можна ознайомитися за наступними посиланнями:

Як подати дисертації в базу PQDT Global (Ірина Тихонкова)

Partner with ProQuest/ Clarivate to amplify Ukrainian Graduate Research (Майнхард Кеттлер )

Як подати дисертації в базу PQDT Global (Ірина Хорошок – досвід розміщення дисертацій НаУКМА)