Указом Президента України «Про День Європи» від 08.05.2023 року в Україні встановлено День Європи, який відзначається щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу.

Це рішення прийнято

«усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань».

Сьогодні країни Європи допомагають Україні боротися з російськими загарбниками на всіх напрямках: дипломатичних, економічних, юридичних, а також дають нам свою зброю, щоб ми могли захистити себе та її – нашу Європу.

Європейський Союз створив спільну валюту, динамічний спільний ринок, в якому люди, послуги, товари і капітал пересуваються вільно. Він намагається зробити так, щоб внаслідок соціального прогресу та справедливої конкуренції якомога більше людей могли скористатися перевагою спільного ринку.

До інституцій Європейського Союзу, які представляють і забезпечують загальні для всіх країн-членів інтереси відносять сім головних керівних органів ЄС:

Незважаючи на те, що це свято відносно недавнє, воно вже має свої традиції. Наприклад, у цей день більшість закладів, пов’язаних з Інститутами ЄС, проводять різні виставки, публічні лекції, екскурсії та кіносеанси, на яких розповідають про історію ЄС, цінності організації та дії щодо їх реалізації, проводяться масові заходи.

У світі та Україні вже активно відбуваються події, присвячені Дню Європи:

У Брюсселі почали відзначати День Європи 2024

Еразмус+ та Дні Європи в Україні 2024

В День Європи Київ вперше прийматиме EuroSummit громадських організацій

З нагоди святкування Дня Європи #ДніЄвропи2024 @NEOinUkraine співробітниками Наукової бібліотеки Державного податкового університету підготовлені такі матеріали:

тематична виставка «Європейський союз: історія та сьогодення», яка експонується на абонементі навчальної літератури (кім. 372, корпус С)

віртуальна виставка даної тематики

підбірка книг, фільмів, цікавих фактів до Міжнародного Дня Європи

Шановні користувачі!

Запрошуємо вас відвідати тематичну виставку та ознайомитись з джерелами, представленими у електронних матеріалах, підготовлених Науковою бібліотекою до Дня Європи.

Дякуємо, що ви з нами!!!