День журналіста щорічно відзначається в Україні 6 червня. Ця дата має особливе значення, адже саме в цей день 1992 року Спілка журналістів України була прийнята до Міжнародної федерації журналістів, яка є найбільшою в світі організацією професійних працівників ЗМІ. Відповідний Указ Президента України був підписаний 25 травня 1994 року. У 2024 році це свято відзначає свій 30-річний ювілей.

В Україні журналістика як професія виникла в ХІХ столітті. Протягом наступних 100 років її розвиток був обмежений, оскільки журналістам дозволялося працювати лише в рамках марксизму-ленінізму та агітації-пропаганди, а будь-які інші теми були під суворою забороною.

З початком незалежності відбулось відродження традицій української журналістики, але, знову ж таки, на неї, як і на суспільство, чатували нові небезпеки і нові виклики – самоцензура, важкий спадок посттоталітарного минулого, продажність, сумнозвісні «темники», готовність писати замовні матеріали та ще багато чого іншого. І не дивлячись ні на що, українська журналістика продовжує розвиватись, виконуючи одну з головних функцій – виявлення важливих для суспільства тем, що сприяє його розвитку.

Сьогодні ж, коли в країні іде повномасштабна війна, неможливо уявити наш щоденний інфопростір без журналістів: людей, які ведуть свої репортажі з гарячих точок, з розбомблених міст та укриттів. Людей, які віддані професії, за що їм велика подяка! Робота журналістів зараз займає особливе місце, оскільки агресор веде війну не лише на суші, морі та в повітрі, а й на інформаційному фронті, поширюючи численні фейки. Багато журналістів ризикують своїм життям заради висвітлення актуальних воєнних і суспільно-політичних подій.

Щиро вітаємо журналістів із професійним святом! Бажаємо миру, здоров’я та щастя, невичерпної енергії задля втілення в життя всіх задумів, планів і мрій!

З нагоди святкування Дня журналіста співробітниками Наукової бібліотеки Державного податкового університету підготовлені такі матеріали:

Відеоролик книжкової виставки «За шириною пера: українська журналістика у фокусі», яка експонується у читальному залі наукової літератури (кім. 433, корпус С) з подарунком – святковим вітанням на День журналіста випускниці нашого університету Ольги Кацан.

Відеопрезентація тематичної виставки «Слово, як зброя: журналістика через книги і фільми», в якій представлені матеріали з фондів бібліотеки Державного податкового університету та з відкритих інтернет-джерел

Тематична виставка «Журналістика: основи професійної комунікації», яка експонується на абонементі навчальної літератури (кім. 372, корпус С)

Віртуальна виставка даної тематики

Шановні користувачі!

Запрошуємо всіх відвідати тематичні виставки та ознайомитись з джерелами, представленими в електронних матеріалах, підготовлених Науковою бібліотекою до Дня журналіста.

Дякуємо, що ви з нами!!!