Увага! Нові надходження!

Для Вас, шановні користувачі Наукової бібліотеки, маємо гарну новину!

Завдяки участі Міністерства освіти і науки України Наукова бібліотека поповнила свої фонди українським виданням однієї з ключових праць з верховенства права – книги Тома Бінґема «Правовладдя», нещодавно підготовленого за сприяння Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливість для всіх». Ця публікація здійснена за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в межах програми «Справедливість для всіх».

У цій неперевершеній книжині колишній британський головний лорд-суддя і один із найтямущіших знавців права в цьому світі досліджує, що насправді ця ідея означає. Він робить висновок, що правовладдя – це не бесплідна правнича доктрина, а основа прекрасного і справедливого суспільства, гарантія відповідальної влади, вагомий внесок до економічного зростання так само як і те, що пропонує найкращі дотепер винайдені засоби забезпечення миру і співпраці. Він стисло розглядає історичні витоки правовладдя і потому висуває вісім вимог, що визначають його сутність у сучасному розумінні в демократіях Заходу:

  1. Право має бути доступним і, по можливості, зрозумілим, ясним і передбачуваним.
  2. Питання законних прав та відповідальності повинні, за загальним правилом, вирішуватися через застосування закону, а не на чиїйсь розсуд.
  3. Закони країни мають також застосовуватися до всіх, за винятком випадків, коли відмінності в застосуванні обумовлені об'єктивними відмінностями.
  4. Міністри та посадові особи всіх рівнів повинні здійснювати повноваження, якими вони наділені, сумлінно, справедливо, переслідуючи ті цілі, для яких вони були наділені такими повноваженнями, не перевищуючи їх і діючи розумно.
  5. Закон має надавати належний захист основним правам людини.
  6. Для тих сумлінних цивільних спорів, які сторони не здатні вирішити самостійно, повинні бути надані засоби вирішення, без надмірної [обмежувальної] вартості та без невиправданих затримок.
  7. Судові процедури, що надаються державою, повинні бути справедливими.
  8. Правовладдя вимагає, щоб держава дотримувалася власних зобов'язань, що випливають як з міжнародного, так і з національного права.

(The Rule of Law Тома Бінґема: зʼявився український переклад)

Т. Бінґем також веде мову і про той тягар, що лягає на правовладдя внаслідок загрози та випадків міжнародного тероризму.

Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з даним виданням!

Наукова бібліотека (кімн. 365, корп. С)