Щорічно 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Мета заходу – стимулювати активну діяльність світового співтовариства, спрямовану на збереження балансу в природі та навколишньому середовищі.

У світі існує багато екологічних проблем: зміна клімату, виснаження природних ресурсів, вимирання видів, війни та інші наслідки людської діяльності, які ставлять під загрозу майбутнє нашої планети.

Війна – це страшна реальність, яка несе з собою не лише людське страждання, але й непоправні збитки для навколишнього середовища. В Україні внаслідок збройної агресії рф за роки війни з 2022 по 2023 роки зафіксовано 4875 фактів заподіяння шкоди довкіллю. Серед найбільших – мінування територій, забруднення ґрунту та води шкідливими речовинами, знищення дикої природи та заповідників України, підрив Каховської ГЕС. Україна – найзамінованіша країна у світі, понад 30% території. Постійні бомбардування та обстріли міст і населених пунктів призвели до викиду великої кількості токсичних хімічних речовин у навколишнє середовище. 3 мільйони гектарів наших лісів постраждали від війни. Для вирішення екологічних проблем потрібно поєднати зусилля всіх суспільних верств: уряду, бізнесу, громадськості.

Більше ніж за два роки повномасштабного вторгнення росія завдала шкоди українському довкіллю на 2427 трильйонів грн. Кожного дня російська армія скоює воєнні та екологічні злочини на території нашої країни.

До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища Наукова бібліотека Державного податкового університету підготувала тематичну інформаційну виставку «Екологічні проблеми України і світу».

В експозиції: монографії, збірники наукових праць, матеріали науково-практичних конференцій, науково-популярні видання, навчальні посібники, присвячені навколишньому середовищу та екологічній безпеці.

Шановні користувачі!

Запрошуємо переглянути книжкову виставку до читальної зали навчальної літератури (кім. 511, корп. С).