18 квітня світова спільнота відзначає День пам’яток і визначних місць.

Цей день у 1983 році було встановлено Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць, створеною при ЮНЕСКО і з 1984 року відзначається у світі щорічно.

Завдання цього свята – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь.

Девізом Міжнародного дня пам’яток та історичних місць стали слова: «Збережемо нашу історичну батьківщину».

В Україні цей день називається «День пам’яток історії та культури», який встановлений відповідно до Указу Президента України у 1999 році, його також відзначають щорічно 18 квітня.

У липні 2000 року Президент України підписав Закон «Про охорону культурної спадщини». Згідно із Законом, об’єкти культурної спадщини, що перебувають на території України, охороняються державою.

Український комітет Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць, є дорадчим органом ЮНЕСКО, та разом із Міністерством культури України та Національною комісією ЮНЕСКО вирішує, зокрема, які об’єкти номінувати до Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО.

На сьогодні у Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО від України перебувають 8 об’єктів, що становить приблизно 0,7 % від загальної кількості об’єктів світової спадщини.

Під охороною держави перебуває 109930 пам’яток, а на державному обліку – понад 130 тисяч об’єктів культурної спадщини. З початку повномасштабного вторгнення росіяни зруйнували понад 550 об’єктів культурної спадщини.

Руйнування об’єктів культурної спадщини є воєнним злочином за Гаазькою конвенцією 1954 року. Триває збір доказів злочинів російської федерації проти української культурної спадщини. Міністерство культури та інформаційної політики верифікує доказову базу для подальшого її використання в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, аби жоден злочин не залишився безкарним для тих, хто прийшов до нас з мечем.

Шановні користувачі!

З нагоди відзначення Міжнародного дня пам’яток і визначних місць та Дня пам’яток історії та культури в Україні у Науковій бібліотеці Державного податкового університету (корпус С, кім. 372, абонемент навчальної літератури) експонується тематична книжкова виставка «Визначні пам’ятки України».

Також пропонуємо вашій увазі перегляд віртуальної виставки видань із фонду нашої бібліотеки.

Дякуємо, що ви з нами!!!