Всесвітній день книги та авторського права відзначається щорічно 23 квітня, за рішенням ЮНЕСКО від 15 листопада 1995 року.

Рішення прийняте з метою просвіти, для подальшого розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найвагомішим засобом поширення знань та найнадійнішим способом їхнього збереження.

Дата 23 квітня є символічною для світової літератури. У цей день народилися відомі світові зірки художнього слова, новатори в літературі свого часу – Вільям Шекспір, Моріс Дрюон, Інка Гарсіласо де ла Вега, Василь Земляк, Григір Тютюнник,  Андрій Курков.

Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги, та буде проводити заходи щодо популяризації літератури і читання.

Цьогоріч світовою книжковою столицею оголошено Страсбург.

Книги займають особливе місце серед пам’яток історії та культури. Вони є матеріальним символом духовної скарбниці людства, виявленням його колективної пам’яті. Існують різні погляди на класифікацію рідкісних видань, не рахуючи стародруків, котрі за часом виходу є апріорі рідкісними й цінними.

Можна стверджувати, що до цінних видань, які є у фонді Наукової бібліотеки Державного податкового університету, можна віднести книжки різних видів та жанрів, які завдяки своєрідності матеріального втілення або особливостям примірника, стають відбиттям найвищих досягнень суспільного розвитку, виступають своєрідними пам’ятками подій історичної ваги.

Зокрема це: твори художньої літератури, книги надруковані ще на початку та всередині минулого століття, присвячені мистецтву, архітектурі, історії, життю та творчості відомих письменників та багатьом іншим темам, які можна вважати раритетними. Серед них: фотоальбоми репродукцій картин різних картинних галерей та музеїв України та світу, факсимільні відтворення видання «Українська Муза. Поетична антологія» (1908), повісті Осипа Назарука «Роксоляна» (1930), драма-феєрія «Лісова пісня» Лесі Українки (1950), ювілейне видання «Святе Євангеліє» до 2000-ліття Різдва Христового, подарункові примірники, а також видання, палітурне оформлення яких має особливу цінність з точки зору друкарського мистецтва.

З нагоди свята Наукова бібліотека Державного податкового університету підготувала ряд заходів, серед яких:

тематична виставка «Наші раритети», яка експонується з 23 квітня 2024 року, у кім. 372 корпусу С (абонемент навчальної літератури)

віртуальна виставка даної тематики

презентація нової книги «Я радість не взяла з собою…».

У двомовний поетичний збірник, який побачив світ у Польщі у 2023 році, увійшли поезії молодих поетес, що опинилися під час війни в Україні. Цей проєкт товариства «Спільномова», що започаткований українцями для популяризації української літератури, підтримала Асоціація письменників Польщі. Переклад польською мовою зробив Збігнєв Збиковський, письменник, поет та перекладач. Цікавим моментом у запропонованому матеріалі є пісня на слова Мар’яни Савки «Спи, моя ластівко, зіронько, спи…» у виконанні відомого композитора Віктора Морозова.

Шановні користувачі!

Запрошуємо вас отримати задоволення від авторського читання поезій та виконання музичної композиції, а також до перегляду наших виставок.